RO EN FR DE IT HU RU
E-hotel -romania
Locul de unde iti incepe calatoria
Cautare rapida  
Hotel Articole Refresh
Hotel Meniu
FORUM
ZONE TURISTICE
ORAŞE
AMBASADE
LEGISLAŢIE
NEWSLETTER
OFERTE SPECIALE
FAVORITE
EVENIMENTE
ISTORIA
Hotel România în imagini
Harta Cauta Inscrie Contact

Comentariul tau

Numele tau*:
Adresa ta de email*:
Subiect*:
Comentariu*:

Cetatea Devei

Prima atestare documentarДѓ dateazДѓ din 1269 când este menЕЈionatДѓ ca cetate a coroanei maghiare. În 1427, la ordinul regelui Sigismund de Luxembourg, ЕЈДѓranii iobagi din zonДѓ au reparat zidurile, au adâncit ЕџanЕЈurile, Еџi au curДѓЕЈat dealul de hДѓЕЈiЕџuri. Piatra de constucЕЈie folositДѓ la reparaЕЈii era, de obicei, procuratДѓ chiar de pe dealul pe care era amplasatДѓ cetatea. RestaurДѓri majore au loc în timpul lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei (1441-1446) Еџi regent al Ungariei (1446-1453), care devine proprietarul cetДѓЕЈii în anul 1444.

Cetatea Devei a fost conceputДѓ ca un vast complex de fortificaЕЈii, având trei incinte fortificate adaptate la relief. Pe platforma superioarДѓ se aflДѓ nucleul fortДѓreЕЈei din secolul XV alcДѓtuitДѓ din douДѓ incinte concentrice.

În secolul XVIII Cetatea Devei a fost extinsДѓ Еџi modernizatДѓ, incinta mare de pe platforma inferioarДѓ datând din acea vreme. De forma unui patrulater alungit, cetatea are la colЕЈuri turnuri construite pentru a fi locuite. Între zidurile fortДѓreЕЈei au existat camere de gardДѓ, locuinЕЈe fortificate, un turn de apДѓrare, Еџi mai multe coridoare.

CДѓzutДѓ în ruinДѓ dupДѓ1849, cetatea mai pДѓstreazДѓ azi unele ziduri  Еџi fortificaЕЈii. Este interesant de notat faptul cДѓ dealul pe care este construitДѓ cetatea reprezintДѓ un loc de studiu pentru botaniЕџti datoritДѓ vegetaЕЈiei care acoperДѓ peste 1,300 de specii diferite de plante.

În Cetatea Devei au fost gДѓsite urme din neolitic, epoca bronzului Еџi epoca Daco-RomanДѓ. Din cercetarile arheologice efectuate pânДѓ acum se pare cДѓ sub cetatea medievalДѓ existentДѓ se aflДѓ vestigiile unei alte cetДѓЕЈi dacice. Se pare însДѓ, cДѓ peste zidurile construcЕЈiei dacice a fost construit un post militar roman, care a fost, la rândul sДѓu, distrus de construirea cetДѓЕЈii feudale.


Copyright © SepiaFD & LIDERI
Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Bucuresti Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu-Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea