RO EN FR DE IT HU RU
E-hotel -romania
Locul de unde iti incepe calatoria
Cautare rapida  
Hotel Articole Refresh
Hotel Meniu
FORUM
ZONE TURISTICE
ORAŞE
AMBASADE
LEGISLAŢIE
NEWSLETTER
OFERTE SPECIALE
FAVORITE
EVENIMENTE
ISTORIA
Hotel România în imagini
Harta Cauta Inscrie Contact

Comentariul tau

Numele tau*:
Adresa ta de email*:
Subiect*:
Comentariu*:

Maramureş

Un stil de viata unic

In ciuda vitregiilor, locuitorii acestor sate si-au pastrat vii traditiile si folclorul. Astazi puteti vizita aceste locuri si puteti admira stilul unic de viata al oamenilor de aici. In putine alte regiuni ale Europei s-a dezvoltat o cultura rurala atat de puternica.

 

Creativitatea se oglindeste in obiectele de lemn si in costume

Maiestria cu care este cioplit lemnul este trasatura caracteristica a mestesugurilor din Maramures. Cea mai reprezentativa caracteristica a satelor din Maramures sunt bisericile cu clopotnita inalta si cu acoperis de sindrila. Unele dintre acestea dateaza din secolul al XIV-lea.

 

Individualitatea pregnantă a văilor din munţii aflaţi în nord-vestul Transilvaniei este legendară. Locuitorii acestor văi se trag din Daci. Independenţa statului acestora a avut ca efect o perioadă de maximă înflorire în timpul domniei lui Decebal în primul secol d. Hr., înainte de cucerirea romană. Au urmat apoi valuri succesive de migraţii.

Agricultura a constituit întotdeauna elementul de bază care a asigurat existenţa locuitorilor de la munte. Acest lucru se reflectă în tradiţiile locale, de exemplu în festivalurile care se desfasoară în lunile aprilie, mai, august şi decembrie.

Festivalul din decembrie are loc la Sighetu Marmaţiei, iar in cadrul lui au loc parade costumate. Puteti vedea acolo interesante măşti reprezentând animale.
Sighetu Marmatiei este un oras tipic Maramuresului, faimos datorită târgurilor sale, datorită costumelor populare si atmosferei pline de viaţă. Şi mai recent muzeul închinat victimelor comunismului „Memorialul Durerii”

Printre exponatele Muzeului Maramureşului există numeroase măşti de carnaval. De aici se poate ajunge usor cu maşina la staţiunea montană Borşa şi în sate cum ar fi Bogdan-Vodă si Rozavlea, vestite datorită arhitecturii in lemn.

Creativitatea se oglindeşte în obiectele de lemn şi în costume. Măiestria cu care este cioplit lemnul este trăsătura caracteristică a meşteşugurilor din Maramureş. Cea mai reprezentativă caracteristică a satelor din Maramureş sunt bisericile cu clopotnişă înaltă şi cu acoperiş de şindrilă. Unele dintre acestea datează din secolul al XIV-lea. Foarte dezvoltat este şi meşteşugul brodatului costumelor tradiţionale. În după-amiezele de duminică, atât bărbaţii cât şi femeile îşi etalează costumele şi dansează, aşa cum se face de veacuri. Femeile poartă basmale colorate, fuste înflorate şi cojoace negre de oaie. Bărbaţii poartă pantaloni negri şi cojoace albe. De la un sat la altul exista diferenţe în ceea ce priveşte costumele. Cea mai bună ocazie pentru a le admira sunt festivalurile care au loc de Paşti.
O excursie în Maramureş presupune  inevitabil şi vizita la Săpânţa, localitate faimoasă datorită "cimitirului vesel", ale cărui monumente funerare cioplite, alături de epitafurile umoristice, consituie o celebrare a morţilor.


Copyright © SepiaFD & LIDERI
Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Bucuresti Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu-Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea